Friday, July 30, 2010

ALL THE BEST TO SHEILA AND SUHAIMAN - 23 JULAI 2010

Noor Sheila Akma berasal dari Alor Gajah,Melaka

Suhaiman berasal dari Sandakan, Sabah

Ucapan terima kasih dan penghargaan dari KS SKPP Mohd Salekhan Othman kepada Noor Sheila dan Suhaiman.

Norsheila Akma dan Suhaiman bantu membantu dalam membentangkan analisa perbelanjaan melibatkan OS23000, OS24000, OS27000 dan OS29000 dan perbezaan dari Tahun 2009 dan 2010.

Noor Sheila Akma dan Suhaiman adalah mahasiswa/mahasiswi UMS KAL yang membuat Latihan Industri di Unit Kewangan & Akaun W.P.Labuan. Latihan mereka bermula Mei hingga 23 Julai 2010. Bidang yang mereka ambil di Universiti ialah Perbankan Luar Pesisir.Oleh kerana ada kaitan dengan kewangan maka mereka menjadikan Unit Kewangan & Akaun di Jabatan Pelajaran Labuan sebagai tempat Latihan mereka.
Seperti yang dinyatakan oleh Suhaiman bahawa tujuan Latihan Industri mereka ini lebih kepada belajar menyesuaikan diri dengan alam pekerjaan apabila keluar nanti, di samping mengenal sedikit2 cara2 pengurusan kewangan dan akaun.
Sedia maklum pengurusan kewangan dan akaun melibatkan penurunan kuasa. Oleh kerana Unit Kewangan dan Akaun, Jabatan Pelajaran Labuan mengurus kewangan dan akaun melalui sistem 'on line' iaitu e SPKB, e Perolehan dan e Terimaan, maka PAKK, PAK, KPT dan PT Kew bertanggungjawab ke atas kad elektronic masing2 bagi memproses apa jua urusniaga bagi sistem yang tersebut. Sehubungan itu pelatih atau apa2 jua jawatan yang belum diberikuasa tidak boleh menggunakan kad selain individu itu sendiri. Saranan agar mereka juga diberi kad untuk membantu kerja2 mengunci masuk apa juga jenis urus niaga tidak boleh dipertimbangkan.


2 comments:

  1. salam kak...adoi baru nampak ni..hehehe...lama x jumpa ye kak..

    ReplyDelete
  2. salam kak...adoi baru nampak ni..hehehe...lama x jumpa ye kak..

    ReplyDelete