Thursday, April 15, 2010

Pemantauan Akaun Sekolah Tahun 2010 SMK Pantai - 15 APRIL 2010

Kami dijamu makan mee goreng dan teh panas, sambil ditemani
oleh Pn Habibah PT SMK Pantai.
Terima kasih kerana sudi menjamu kami.

Saya dah masak kacang bendi yang diberikan oleh cikgu Moh....fresh dan manis.....hmhmhm
Terima kasih cikgu Moh.

Pokok limau kesturi yang ditanam oleh Tuan Pengarah - dah berbuah

ayam ternakan sekolah...semakin membesar...ada dua buah reban semuanya

cili bulat dah mula kering untuk dijadikan benih.

Ada juga cili api berwarna purple....first time tengok.


kumpulan 3 sedang berbincang dan mengingatkan kembali pengalaman dan kemahiran masing2 dalam mengurus kewangan dan akaun di pejabat mau pun di sekolah.


Hari ini tibalah pulak giliran kumpulan 3 yang terdiri dari Pn.Maimunah, Hjh Mariah, Pn. Angelin dan saya sendiri menjalankan pemantauan ke sekolah. Sekolah pertama yang kami kena pantau ialah SMK Pantai. Seawal jam 8.10 pagi lagi kami sudah bertolak ke sekolah tersebut. Sampai kami di sekolah itu, KPT dan PT yang terlibat menguruskan kewangan dan akaun sekolah tersebut sudah bersedia menunggu kami. Mereka memberi kerjasama yang baik. Semua dokumen kecuali cek, slip bank, surat kuasa memungut wang kepada KPT dan PT tidak dapat ditunjukkan kerana berada dalam peti besi di bilik Pengetua. Pengetua pada masa itu sedang menghadiri mesyuarat di JPWPLabuan. Walau bagaimana pun kami meneruskan pemeriksaan ke atas semua dokumen dan sempat juga melawat stor di mana mereka menyimpan stok peralatan pejabat.Pada keseluruhannya, pengurusan kewangan dan akaun adalah teratur kecuali terdapat perbezaan amaun di antara buku tunai dan buku rekod akaun subsidiari untuk Akaun Kerajaan. Dapatan telah pun kami maklumkan kepada KPT dan kami mengharapkan mereka dapat menyemak semula akaun sekolah mereka seterusnya mengemaskini mana-mana akaun yang belum lengkap dan tidak seimbang. Laporan lengkap berkaitan pemantauan ini, saya selaku ketua kumpulan 3 akan berusaha menyiapkan secepat mungkin dan menyerahkannya kepada Ketua Unit kami. Alhamdulillah...selesai sudah pemantauan kami ke sekolah yang besar dan saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Pn. Maimunah, Hjh Mariah dan Pn. Angeline di atas kerjasama dan tanpa kalian tidak mungkin saya dapat melaksanakan tugas ini dengan selesa dan baik sekali. Terima kasih juga kepada KPT En Azahari, PT Pn Habibah, PT Pn Masni Badok dan PAP Pn Norhayati atas kerjasama yang ikhlas anda dan melicinkan urusan kerja2 pemeriksaan dokumen sekolah. Destinasi seterusnya iaitu bulan depan ialah di SM St Anne.

Selesai kerja2 rasmi kami mengambil peluang meninjau Bumi Hijau dan ternakan ayam SMK Pantai. Cikgu Moh sempat pula memetik kacang bendi untuk diberikan kepada kami. Sampai di rumah saya terus masak kacang bendi tersebut dan ternyata ianya sangat manis dan fresh. Terima kasih banyak2 cikgu Moh.....semoga cikgu bahagia atas kemurahan hati cikgu.

No comments:

Post a Comment