Wednesday, March 28, 2012

BENGKEL HANDS ON PELUPUSAN FAIL - 28 MAC 2012 DI STOR JPWPL/RUMAH GURU B.KALAM

fail2 peribadi juga telah tersusun rapi - ni kali lah......

lebih kurang 65 kotak fail am telah disenaraikan

berbincang cara terbaik untuk membuat penyenaraian fail am

baucar2 kewangan dan bahan bercetak kewangan perlu dilupus

where to start?

Bahan bercetak yang perlu dilupus


Cadangan KS untuk menyegerakan pengurusan pelupusan fail yang berusia 2006 dan ke bawah maka tindakan Unit Khidmat Pengurusan ialah menetapkan hari yang sesuai. Oleh kerana pelupusan fail perlu dibuat dalam tempoh April ini maka saya memaklumkan kpd KS why not buat pada 28 Mac 2012 hari Rabu. Oleh kerana pelupusan fail ini adalah yang pertama kali dibuat secara teratur setelah sekian lama selepas tertubuhnya jabatan maka KS mencadangkan agar ianya dinamakan Bengkel hands on pelupusan fail means praktikal yang melibatkan PPT, KPT, PT dan PAP. Ok juga tu. Pada 15/2/2012 AKS di jabatan sudah pun menyertai kursus pengurusan fail dan rekod dan pada 20-22 Mac pulak saya dan Pn.Rohana telah menghadiri bangkel pengurusan rekod. Jadi dengan ilmu yang ada itu bolehlah membantu jabatan untuk memulakan pelupusan fail kesekian kalinya.

Sepatutnya pelupusan fail telah dilakukan mulai Tahun 2006 iaitu 5 tahun selepas JPWPLabuan diisytiharkan sebagai Jabatan dan diteruskan pada setiap tahun. Kekangan tenaga dan kekurangan ilmu ditambah pula dengan sikap kuran prihatin mengenai pengurusan rekod ini kemungkinan besar menjadi punca lambakan fail2 yang perlu dilupus terbiar begitu saja. ALhamdulillah....hari ini akhirnya menjadi kenyataan apabila kami ramai2 turun membuat penyenaraian fail2 yang akan dilupus. Terima kasih semua yang sama2 menjayakan bengkel hands on ini. Peluang yang terbaik untuk anda semua mempraktikkan ilmu yang telah dipelajari dalam kursus yang lalu.

Terima kasih dan syabas!
en.arif, pn.rainah, laidin, rahmat, elsie, jun, nor, ros, zannah, ben, siti, jumi, jcalso, hj osman, midah, ina, mazlin, achu, asmah.

Selepas ini tugas saya ialah menaip senarai fail2 yang perlu dilupus untuk dihantar ke Arkib.

Akan ada lagi fasa 2. Masih banyak lagi fail dan bahan bercetak tidak sempat disenaraikan untuk satu hari ini. Insyaallah....dalam tempoh April akan selesailah kerja2 menyenaraikan fail2 yang berusia 2006 ke bawah.

1 comment:

  1. kami adalah pegilang dan pembekal pakaian seragam dan penilang kasut.sila hubungi -
    harrisindustries@yahoo.com.

    terima kasih

    ReplyDelete