Saturday, April 3, 2010

Mesyuarat SKPP Bil 3/21010 - 02 April 2010


Staf Unit Kewangan (Ketua Unit not in picture)

Mesyuarat SKPP Bil 3/2010 telah diadakan di BilikMesyuarat JPWPLabuan pada 02 April 2010 dengan ahli mesyuarat terdiri dari semua staf dari Sektor Khidmat Pengurusan Dan Pembangunan.Mesyuarat dipengerusikan oleh KS SKPP Mohd Salekhan Bin Othman. Oleh kerana terdapat beberapa aduan berkaitan isu2 kewangan maka Tuan Pengarah En. Mohd Zaki mengambil peluang untuk berjumpa dan menyampaikan kata2 nasihat dan motivasi kepada ahli mesyuarat amnya dan khususnya untuk staf di Unit Kewangan. Sebagai penjawat awam yang dedikasi, anggaplah aduan atau kritikan yang diajukan khas untuk Unit Kewangan itu sebagai tindakan keprihatinan mereka dan secara positif kita dengan rendah hati menerima teguran itu sebagai teguran membina dan Insyaallah kami di Unit Kewangan akan mengambil sepenuh perhatian dan membaiki kelemahan yang ada. KPI Unit Kewangan selepas ini ialah 'TIDAK AKAN MEMBERI RUANG DAN PELUANG ORANG LUAR MENCARI KELEMAHAN ATAU KESILAPAN, SEBALIKNYA MEMBERI RUANG KEPADA MEREKA UNTUK MEMBERI PENGHARGAAN WALAUPUN HANYA DENGAN UCAPAN TERIMA KASIH'.

Adalah tidak adil jika kami staf di Unit Kewangan hanya mendengar dan menerima bulat2 kritikan atau aduan, apatah lagi ia hanya berupa SMS sahaja. Kami di Unit Kewangan juga menghadapi beberapa kekangan yang tidak boleh kami elakkan. 90% urusan di Unit Kewangan ialah menggunakan sistem 'on line' seperti:

1. Penyediaan Pesanan Tempatan (LPO) ( sistem e perolehan).
2. Pembayaran (e SPKB)
3. Kutipan Wang (e Terimaan)
4. Permohonan tiket kapal terbang (e SPKB)
5. Pinjaman Komputer dan Kenderaan (e Pinjaman)
6. Lebihan Bayaran Gaji (e LBGE)
7. Laporan Prestasi Perbelanjaan (e bajet)
8. Permohonan PCG (e Bantuan)

Sedia faham, kalau menggunakan sistem 'on line' ini, bermakna kami bergantung sepenuhnya kepada 'line internet'. Oleh kerana pengguna internet terlalu ramai dimana meliputi semua jabatan kerajaan yang ada di Labuan, kadang2 kami juga mengalami gangguan 'line internet' yang tidak stabil dan ini memaksa kami berulang alik ke Jabatan Akauntan Negara Cawangan Labuan untuk 'menumpang' bilik Latihan komputer mereka jika tidak digunakan hanya kerana tanggungjawab kami untuk menyelesaikan kerja-kerja terutama sekali pengeluaran LPO, tiket dan urusan pembayaran. Tapi apa yang kami buat ini, tidak pula kami uar2kan. Apa yang penting bagi kami, ialah dapat menyelesaikan kerja2 kami dan seterus mengembirakan semua orang. Hanya kes2 terpencil, itu pun kelewatan mengeluarkan LPO hanya dalam tempoh 1 bulan sahaja. Ini berlaku kerana pembekal tidak peka dengan penggunaan e perolehan secara 'on line'.

Anyway, terima kasih kepada Tuan Pengarah atas nasihat yang berupa motivasi kepada kami dan Insyaallah kata2 Tuan Pengarah seperti 'terimalah kritikan dengan rendah hati' dan 'tiada hari esok untuk hari ini' akan kami ingat sampai bila2 selagi hayat dikandung badan.

No comments:

Post a Comment